bashkë për

bashki të forta

Për një zhvillim

të qëndrueshëm

Ndërtojmë të ardhmen

histori suksesi

Arrow
Arrow
Slider

Dita e Tokës bën bashkë komunitetin

Dita e Tokës, në shumë këndvështrime ishte një promovim i vlerave morale që qytetarët kanë kundrejtë mjedisit dhe komunitetit që ata jetojnë.

Në të gjitha bashkitë e vendit bëri përshtypje mobilizimi në harmoni të plotë mes vullnetarëve dhe qytetarëve që morën një qese në duart e tyre dhe filluan të sensibilizohen në procesin e pastrimit.

Në kuadër të një lobimi të vazhdueshëm mbi autonominë vendore dhe nxitjen e demokracisë sociale nëpërmjet nismave të ndryshme vullnetare, edhe ‘Ditën e Tokës’ u pa qartë një ndërgjegjësim qytetarë që veçoi nga promovimi kronik i ekraneve.

Më shumë dalloi përfshirja e komunitetit tek shihnin që motra me vëllain kishin lënë axhendën e ditës së pushimit dhe i ishin bashkuar kësaj dite.  

Pranë tyre dalloi një çift mësuesish të cilët nuk do ta kalonin si përherë drekën e së dielës në shtëpi duke parë emisionet argëtuese, por pranë një kontributi qytetarë që më shumë se një angazhim mekanik i kishte dhënë një kënaqësi me energji pozitive.

Më pas kaluam tek disa vajza që kishin ardhur nga Tirana ngaqë kishin parë lajmërimin në rrjete dhe ishin bashkuar me vullnetarët në Kepin e Rodonit për të kaluar një ditë ndryshe.

“Dita e Tokës” kishte bashkuar komunitetin.

Qasja e komunitetit kohët e fundit ka dalluar për ndjeshmërinë e saj ndaj mjedisit. Organizata të ndryshme dhe partnerë apolitikë kanë ndërrmarë disa fushata sensibilizimi online ku kanë bashkuar individ apo grupe të interesuar për të ushtruar këto aktivitete në komunitet.

Rekomandimet e BE-së në kuadër të prioritetve globale në mbrojtjen e mjedisit kanë filluar të përcillen me zë të qartë në institucione dhe rrjete sensibiluese për të nxitur përfshirjen e komunitetit në nismat mjedisorë.

Përfshirja e vullnetarëve të rinjë ‘Ditën e Tokës’ shënon rritjen e kapaciteteve dhe identifikon ndërlidhjen e institucioneve vendore me autonominë e tyre në raport me komunitetin.

Shoqata për Autonomi Vendore e shikon bashkëpunimin e të gjithë aktorëve të njësisë vendore për mbrojtjen dhe pasurimin e mjedisit të lokalitetit një domosdoshmëri për ruajtjen dhe zhvillimin e ambientit ku këto komunitete punojnë dhe jetojnë.

SHAV synon ngritjen e kapaciteteve përkatëse njerëzore për mbrojtjen e mjedisit. Kjo përmes, zhvillimit të trajnimeve të specialistëve në pushtetin vendor për zbatimin e ligjit për lejet mjedisore, aspekte të ndryshme të administrimit të mjedisit; Organizim i fushatave sensibilizuese, ngritjen e grupeve të vullnetarëve të qytetit, hartimin e programeve zhvillimore dhe përgatitjen e punonjësve për çështjet e mjedisit, për legjislacionin mjedisor, si një kusht i detyrueshëm për të gjithë nëpunësit civilë që punojnë në strukturat e NJQV-ve përgjegjëse direkt për menaxhimin e mjedisit.

harta virtuale e bashkive

Të dhëna të përgjithshme mbi 61 Bashkitë e Republikës së Shqipërisë

Autonomia Vendore

Zhvillim i qendrueshëm

Decentralizimi

Liri në vendimmarrje

Demokracia Lokale

Gjithëpërfshirje dhe Llogaridhënie

Rritja e Kapaciteteve

Standarte Profesionale

Edukimi dhe Sporti

Ndërtojmë të Ardhmen

Mjedisi Lokal

Mbrojmë Qytetin

Projekte dhe Aktivitete

Shoqata për Autonominë Vendore dënon dhu…

Shoqata për Autonominë Vendore në emër të 46 kryetarëve të bashkive, dënon në mënyrën më të ash.

Thirrje për Ekspertë për Projektin Small…

Thirrje për Ekspertë - 27 Maj 2019 Shoqata Për Autonomi Vendore në kuadër të projektit “Smalle.

SHAV pjesë e projektit për “Fuqizimin e …

Shoqata për Autonomi Vendore dhe Shoqata e Bashkive të Shqipërisë, kanë nisur bashkëpunimin për.

Kryebashkiakët shqiptar priten nga autor…

Një delegacion i përbërë nga një grup kryetarësh të disa prej bashkive kryesore të vendit, të k.

Turizmi çelsi për gjallërimine e komunit…

Prej disa vitesh në të gjitha bashkitë e vendit ka filluar të stimulohet turizmi lokal. Shqipër.

DIFERENCAT JANË ATO QË NA BASHKOJNË

Nis Konferenca e Bashkive dhe Rajoneve Evropiane mbi Barazinë, Përfshirjen dhe Diversitetin. Në.

Qytetet Inteligjente e ardhmja e çdo bas…

Zhvillohet në Tiranë konferenca “Bashkitë/Qytetet Urbane Inteligjente dhe Industritë e Energjis.

Qytetet Urbane Inteligjente dhe Industri…

Në bashkëpunim me Shoqatën e Autonomisë Vendore dhe Shoqatën e Bashkive të Shqipërisë, Ambasada.

Dita e Tokës bën bashkë komunitetin

Dita e Tokës, në shumë këndvështrime ishte një promovim i vlerave morale që qytetarët kanë kund.

abonohu për të rejat më të fundit

Histori Suksesi

Megi dhe Klajdi ftojnë komunitetin rinor të përfshihet në proceset integruese

Gjatë takimit të zhvilluar nga Shoqata për Autonominë Vendore në Bashkinë Burrel, në kudër të implementimit të projektit WISE mbi fushatën informuese të komunitetit rinor në rolin e rëndësishëm që ka edukimi dhe ata vetë në procesin integrues të vendit drejt Bashkimit Europian, dy prej të rinjve të përfshirë në këtë projekt nëpërmjet një video mesazhi i përcollen bashkëmoshatarëve të tyre mesazhe ndërgjegjësuese.   Megi bashkë me Klajdin dy të rinjtë të angazhuar në jetën komunitare të bashkisë së Burrelit vlerësuan aktivitetin e informimit duke theksuar se më shumë se i vlefshëm ai u shërben të rinjve për informacionet më të fundit nga BE.    Megi: Përshëndetje unë jam Megi.    Kjadi: Unë jam Klajdi.   Megi: Ne ishim të pranishëm në aktivitetin që u zhvillua në Burrel më 20 Prill. Ky takim u organizua nga Shoqata për Autonomi Vendore dhe u diskutua për integrimin e të rinjve në BE.    Klajdi: Në këtë takim u informuan rreth historikut të institucioneve dhe sfidave që ka unioni për integrimin. Synimi i këtij projekti ishte informimi i komunitetit për rolin e rëndësishëm që ka integrimi në BE dhe një komponent i tillë arrin të përfshijë të rinjtë e Europës Juglindore në proceset e integrimit, duke na dhënë më shumë mundësi të jemi aktiv në proceset e komunitetit.    Megi: Ky aktivitete ishte mjaftueshëm i vlefshëm për të gjithë të rinjtë shpresojmë që aktivitete të tilla të zhvillohen sa më shumë të rinj të marrin informacion për më të rejat nga BE.   Shoqata për Autonomi Vendore vazhdon të shpërndajë në çdo bashki mesazhin për të nxitur informimin e komuniteti rreth rekomandimeve të Bashkimit Europian dhe nxitjes së përfshirjes së tyre në këtë proces.

më shumë

Autonomi vendore nënkupton më shumë liri për komunitetin

Korça, njihet për traditën e saj për artin dhe dashurinë e madhe për të përcjellë mesazhet pozitive të një shoqërie të qeshur, të ndjeshme dhe mbi të gjitha të angazhuar dretëpërdrejtë me komunitetin. Mjafton të dëgjojmë serenatat korçare për të kuptuar pasionin për romancën dhe të bukurën.   Pushteti vendor në këtë qytet angazhohet ta mbaj gjallë këtë traditë duke i dhënë një mbështetje të vazhdueshme zhvillimit të artit dhe kulturës. Jo shumë larg nga dita e djeshme në qytetin e Korçës është lançuar konkursi i talenteve të reja "Rin Show". Konkursi është ndërrmarë nga Drejtoria e Kulturës së Bashkisë Korçë për të gjithë ata të rinj të talentuar, optimist dhe që duan jetën sociale.   Projekte të tilla jo vetëm nxisin aty për aty thjesht një arratisje nga pasiviteti dhe rutina e përditshëm por në të njëjtën kohë i japin impulse të reja jetës komunitare dhe lirisë lokale. Përveç se një aspekt i rëndësishëm kulturor dhe promovues për jetën e shkollës dhe atë rinore, ato janë një mundësi dhe mënyrë shumë e mirë për të zbuluar talente të reja në fushën e muzikës dhe artit në shkollat e të gjithë vendit.   Autonomia vendore po shoqërohet gjithmonë e më tepër me forcimin e pozitave të vet komunitet, ku nëpërmjet projekteve dhe aktiviteteve të ndryshme, nisma të vetë komunitetit, kanë ndërtuar autenticitetin e vetë pa qënë e nevojshme që pika e saj referuese të jetë qendra.   Rivitalizimi i jetës aktive komunitare ndikon ndjeshëm dhe në kufizimin e zgjedhjes së qytetarëve për të migruar në zona të mëdha urbane apo dhe jashtë vendit. Një komunitetit gjithmonë dhe më shumë aktiv po angazhon edhe më shumë të rinjtë duke i dhënë atyre mundësinë dhe hapësirat për ta parë kontributin e tyre në jetën lokale si një motiv që i çon më pranë vendimmarjes për të ndërtimin e të ardhmes së tyre.

më shumë

Belshi, vendi që Samiu propozoi si kryeqëndrën e shtetit të ri shqiptar

Qyteti i Belshit ndodhet në Jug-Perëndim të Elbasanit dhe është një nga bashkitë, pjesë e këtij qarku. Qyteti i vogël është i vendosur pranë liqenit që mban të njëjtin emër, liqeni i Belshit, ku dëshmohet dhe zanafilla historike e emërtimit të tij. Belshi ka një popullsi prej 14.337 banorë me një sipërfaqje prej 50,9 km2 dhe si bashki numëron 32.630 banorë. Vendbanimi sipas të dhënave historike ka një prejardhje të lashtë ilire.   Nga zbulimet arkiologjike në zonën e Gradishtës, 2-3 km në Jug-Lindje të Belshit, tregohet se kufinjtë kronologjikë të banimit përfshijnë disa periudha duke filluar nga periudha e bronzit të hershëm (3000 – 1100 p.e.s), periudha e Hekurit (1100 – 500 p.e.s), periudha antike Ilire (shek.V- I p.e.s.), periudha Romake (shek. I – IV e.s.), periudha e Antikitetit të vonë (shek. IV-VI e.s.), periudha Bizantine (shek.VII-XI e.s.), e deri në periudhën e pushtimit Osman (shek.XIV-XIX e.s.).   Qyteti në lashtësinë e tij historike sipas gërmimeve në Gradishtë përmban gjetjen e një varri princëror, ku janë gjetur sende të shumta si helmeta, kazan bronzi, krater me voluta të cilat janë të ekspozuar në Muzeun Arkeologjik të Tiranës.   Belshi është një qytet me vlera historike të bazuara që nga shekulli IV p.e.s ku sipas historianëve njihet si një ish qendër urbane nga më pas u kthye në një qytet të fortifikuar i krahinës së Parthinve. Madje në programin e tij politik për shtetin e ri shqiptar, Sami Frashëri propozoi që kjo zonë të ishte kryeqendra e shtetit të ri shqiptar.   Gjatë kësaj periudhe është zbuluar dhe legjenda për ekzistencën e një princi Ilir të quajtur Princi i Belshit. Varri i zbuluar është pikërisht dhe zanafilla e të dhënave historike të qytetit nga stolitë deri tek 70 objektet prej qeramike, arme, enë bronzi.   Vlerat Arkeologjike të qytetit tregojnë për elementë tepër interesant ku dallon gjetja e enëve qeramike (baltë e pjekur) shek. IV-II p.e.s. të periudhës qytetërimit ilir. Vlen të përmenden objektet siç janë enë balte pa vegje, me një ose dy vegje, portrete të ndryshme në terrakotë, stoli prej ari, enë prej bronxi, monedha, figurina dhe pllaka relievi, byzylyk argjendi, enë për pije me figurën e Afërditës, karfica dhe gjilpëra argjendi etj.   Zona ka kushte të përshtatshme klimatiko-toksore për kultivimin e shumë kulturave bujqësore, veçanërisht të drithërave të bukës, duhanit, perimeve, hardhisë dhe pemëve frutore, por në këtë zonë ka një zhvillim edhe blegtoria.   Zona e Belshit është një zonë arsimdashëse, mësimet në gjuhën shqipe kanë zanafillën e tyre që në fillim të viteve 1920-23 dhe një rol të rëndësishëm në hapjen e parë të shkollës shqipe në Belsh ka luajtur “Kongresi Arsimor”, ku dha një mbështetje të plotë në hapjen e shkollës, pasi bëri dhe mbështetjen e kësaj shkolle me stafin e duhur. Shkollat që numërohen në Bashkinë e Belshit janë 8, nga të cilat 7 janë 9 vjeçare dhe një e mesme e përgjithshme. Nga këto shkolla kanë filluar studimet e larta një numër i madh nxënësish, që sot punojnë në sektorë të ndryshme dhe japin një kontribut të madh në zhvillimin e zonës.   Belshi njihet për një kulturë të lashtë dhe të pasur sa dhe vetë historia e këtij qyteti. Ajo ka këngët dhe vallet e saj karakteristike, këngët e Belshit këndohen me iso polifonike. Ato shpesh shoqërohen dhe me valle, e cila është e veçanta e kësaj zone. Kohët e fundit në qytet janë bërë investime shtetërore dhe private të cilat kanë për qëllim zhvillimin ekonomiko-social të vendit përmes rritjes së ofertës në sketorin e agro-turizmit.   *Ky artikull është përshtatur nga faqja zyrtare e Bashkisë Belsh dhe qëllimi i publikimit të tij është promovimi dhe njohja e qytetarëve të vendit me këtë qytet. Foto nga © Albert Vaja.   #BashkëpërKomunitetin #NdërtojmëtëArdhmen #Shav

më shumë